Onderwijs

Bring Your Own Device

Afgelopen schooljaren hebben we op het Stedelijk College Eindhoven ervaring opgedaan waarbij de leerlingen van meerdere klassen tijdens de lessen met een eigen laptop werken. In die klas werd met het BYOD principe gewerkt. BYOD staat voor Bring Your Own Device.

Vanaf schooljaar 2019-2020 stelt de locatie Henegouwenlaan een Chromebook beschikbaar voor alle brugklasleerlingen. Ons scTV reportage team was benieuwd hoe het gaat! Bekijk de video hier.

Waarom werken wij met laptopklassen?
In de huidige woon- en werkmaatschappij is technologie niet meer weg te denken. Naast apparaten die ons helpen in huis of op het werk gebruiken we technologie (o.a. tablets, smartphones, laptops) ook in de communicatie met onze omgeving. Met name ontwikkelingen in de Informatie- en CommunicatieTechnologie (ICT) volgen elkaar steeds sneller op. In de toekomst van onze leerlingen zal ICT een steeds grotere rol spelen.

Wij menen dat we onze leerlingen vaardigheden moeten aanleren die zij voor de 21ste eeuw nodig hebben, de zogenaamde 21st Century Skills. Dat kan uitstekend in onze laptopklassen.


Figuur uit Stappenplan_bewerkt


In onze lessen wordt gebruik van internet zoveel mogelijk verweven met de inhoud van een vak. Daarom besteden we aandacht aan het verantwoord omgaan met internet en sociale media.

Werken de leerlingen dan alleen maar met een laptop? Nee hoor!
Leerlingen maken ook gebruik van schriften om aantekeningen en samenvattingen te maken of van werkbladen om opdrachten uit te voeren. Zo blijven leerlingen op verschillende manieren werken aan leertaken. Leerlingen werken zowel samen met anderen als alleen. 

Keuze voor een laptop
Om ervoor te zorgen dat deze lessen 4 jaar lang goed gevolgd kunnen worden, adviseren we enkele specificaties waaraan zo’n laptop moet voldoen, zoals:

• Dual Band Wireless-AC
• Recente Pentium Processor of hoger (indien u een oudere generatie laptop heeft bevelen wij aan intel i3 - i5)
• Windows 10 (of MacOS X 10.12 of hoger.)
• Minimaal 4 GB werkgeheugen
• Schermresolutie: 1360x768 (1920x1080 aangeraden)
• Een accuduur van meer dan 5 uur bij normaal gebruik
• Een virusscanner
• Microsoft Office of vergelijkbaar. Via www.slim.nl kan een leerling van onze school met forse reductie software aanschaffen (U kunt onderaan het stappenplan downloaden).

Het Stedelijk College Eindhoven stelt een aantal minimum eisen aan de laptop zoals batterijduur en snelheid. Indien u erover denkt om een nieuwe laptop te kopen dan adviseren wij u om gebruik te maken van onze voorkeur leverancier: Aragorn (https://spvozn.aragorn.nl). De via deze site geboden laptops voldoen aan de verwachtingen die wij als school stellen. Daarbij speelt met name de servicedesk in Eindhoven die 6 dagen per week ruime openingstijden heeft een grote rol. Aragorn zal in deze webshop ook tijdens de zomer voorzien zijn van leverbare modellen. Zij bieden extra opties waaronder een Zekerheidspakket met een verzekering tegen val, stoot en vochtschade. Meer informatie over de aanbiedingen via deze leverancier vindt u via https://spvozn.aragorn.nl

Het is overigens de vrije keuze van de ouders en de leerlingen of u bij deze “voorkeursleverancier” een laptop koopt of elders. Zolang de laptop die meegebracht wordt maar voldoet aan de hierboven genoemde minimale eisen.

Keuze voor software
Voor ouders en leerlingen is het mogelijk om voor een erg aantrekkelijke prijs een aantal pakketten software aan te schaffen. De prijzen voor leerlingen/studenten is vaak nog aantrekkelijker dan die voor ouders. Via www.slim.nl kan een leerling van onze school met forse reductie software aanschaffen (U kunt onderaan het stappenplan downloaden).

Moet u nu al iets doen?
In de komende weken krijgt u bericht van onze school of uw kind in een laptopklas is geplaatst.
Op de ouderavond voor ouders van eerste klassen heeft u verdere informatie ontvangen over het onderwijs in de laptopklassen.

Het aanbod van laptops wordt via Aragorn op de website van onze school geplaatst.

U hoeft nu nog niets te doen.

Mocht u vragen hebben dan kunt u tijdens schooluren bellen met de heer T. van der Maazen, begeleider device-onderwijs op telefoonnummer 040 – 264 53 64 of u kunt een mail sturen naar tvandermaazen@stedelijkcollege.nl

Download hier het stappenplan!

Locatie Henegouwenlaan

Henegouwenlaan 2
5628 WK  Eindhoven
telefoon: 040-264 57 77